diumenge, 2 d’abril del 2017

Diafragma, obturació i sensibilitat

L'element principal de la fotografia és la llum. La càmera fotogràfica no deixa de ser una caixa fosca on entra la llum per un forat i la imatge queda atrapada al seu interior. Si queda registrada en un negatiu sensibilitzat, parlem de fotografia analògica. Si queda registrada en un xip de memòria, parlem de fotografia digital. L'art de "manipular" la llum que entra a l'objectiu i/o com volem que arribi aquesta a la placa sensible o al xip, és el secret de la fotografia.
El diafragma és un dels elements més importants de la càmera. És un anell que regula l'entrada de llum a l'interior del cos. Si l'obrim molt (f 1.4) entrarà més llum, si el tanquem molt (f 16), entrarà menys llum. Té molt que veure amb la profunditat de camp (distància enfocada).
L'obturador és una cortineta que s'obre i es tanca en una velocitat determinada. Podem controlar la velocitat d'aquesta acció. Si la velocitat és molt ràpida (mil·lèssimes de segon), la llum que entra serà mínima i la imatge en moviment quedarà congelada. Si la velocitat és molt lenta, entrarà més llum i la imatge en moviment es veurà borrosa.
La sensibilitat ISO marca la quantitat de llum que necessita la càmera per fer una fotografia. En situacions de poca llum la podem pujar i així captarà més llum. Les ISO petites s'utilitzen en condicions bones de llum. En ISOS altes apareix més soroll a les fotografies.
Aquests elements i d'altres estudiats com l'objectiu, el flash, l'ús del trespeus... han estat clau per que els alumnes elaborin un treball fotogràfic utilitzant les tècniques apreses.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada